STERKeKUNST

 

Mijn opa Sterk, waarmee ik een bijzondere band had, schilderde.

Het boeide mij altijd en ik vond het heerlijk om naar hem te kijken wanneer hij bezig was. 

Mijn moeder (An Bruggeman-Sterk) is mijn grootste creatieve inspirator.

Met al haar creatieve ideeën en ruimte heeft ze mij als kind altijd gestimuleerd om creatief bezig te zijn. Haar leven was en is nog steeds, altijd verbonden met kunst en creativiteit.

Dit gaf mij de inspiratie voor de naam van mijn atelier/galerie: STERKe KUNST.

 

Mijn vader (Piet Bruggeman) fotografeerde toen ik een klein meisje was. In zijn eigen donkere kamer drukte hij de foto’s zelf af. Waarschijnlijk is dit het begin geweest van mijn liefde voor fotografie. 

Tijdens mijn opleiding tot activiteiten begeleidster maakte ik zelf kennis met fotograferen en de doka.

Ruim 20 jaar geleden heb ik een cursus analoge fotografie gevolgd en daarna nog diverse vervolgopleidingen en workshops op gebied van fotografie (o.a. een opleiding aan de fotovakschool in Amsterdam)

In de afgelopen jaren heb ik ook cursussen gevolgd in diverse schildertechnieken, werken met papier en collages maken.

 

Samen met Marian Maaskant, als duo "MaasBrug fotografie", ben ik vaak op pad gegaan om te fotograferen, foto’s af te drukken en te experimenteren met diverse technieken in de doka.

De exposities die we samen hebben gehouden waren geweldige belevingen!

 

Vooral het creatief bezig zijn met fotograferen vind ik leuk; dat wat ik zie op een mooie, bijzondere manier vastleggen en delen. Het technische aspect van fotografie spreekt mij minder aan. Een uitspraak die mij past: “het is de fotograaf die de foto's maakt, niet de camera”. Uiteraard helpt de techniek wel bij het zo goed mogelijk vastleggen van de beelden.

 

Toen ik de techniek van foto's op hout (en andere materialen) drukken zag wist ik het: dat is mijn ding!

Ik ben gaan onderzoeken, proberen en experimenteren. En nog is het altijd spannend wat een foto doet op de diverse houtsoorten of andere ondergronden. 

Het brengt mij veel meer dan het toepassen van een techniek. Ik kan iets doen met die duizenden foto's die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ik ben een echte (stads)jutter geworden: ik kan geen container voorbij lopen zonder te kijken of er een mooi stukje hout in ligt. Als ik over het strand loop, gaan er altijd wel stukjes hout, draad en ander jutvondsten mee. 

Dit jutten, de fotografie en andere technieken met elkaar combineren en laten groeien geeft mij passie. 

 

Nu ik mijn eigen atelier en galerie heb, voel ik pas echt de ruimte om hiermee te werken.